Povlačenje fondova EU i utjecaj na hrvatske izvoznike

 • Home
 • EU funds
 • Povlačenje fondova EU i utjecaj na hrvatske izvoznike
Povlačenje fondova eu

Utjecaj povlačenja fondova EU na hrvatsko gospodarstvo

Europa je uvijek bila na čelu svjetske ekonomije, a njezini fondovi igraju ključnu ulogu u poticanju gospodarstava članica. Posebice za Hrvatsku, koja je kao jedna od novijih članica EU, znala koristiti EU fondove za poticanje svog gospodarskog rasta. No, što znači povlačenje tih fondova za hrvatske izvoznike?

Kratki pregled povlačenja fondova EU

 • Definiranje EU fondova: EU fondovi predstavljaju financijske instrumente kojima Europska unija podupire razne projekte u svrhu gospodarskog razvoja, inovacija, obrazovanja i mnogih drugih sektora.
 • Razlog povlačenja: Povlačenje određenih fondova može biti rezultat ekonomskih odluka, političkih promjena ili preraspodjele sredstava prema drugim prioritetima.
 • Vrijednost fondova: Prema izvješću Europske komisije iz 2020. godine, Hrvatska je do tada povukla preko 3 milijarde eura iz EU fondova, potičući time rast i razvoj različitih industrijskih sektora.

Zašto je ova tema važna za hrvatske izvoznike?

 • Ovisnost o financijskim poticajima: Mnogi hrvatski izvoznici oslanjali su se na EU fondove kako bi proširili svoje poslovanje, unaprijedili proizvodne linije i istražili nove tržišne mogućnosti.
 • Promjene u konkurencijskom okruženju: Povlačenje fondova može utjecati na tržišnu dinamiku, gdje će neki izvoznici biti u prednosti, dok će drugi možda naići na nove izazove.
 • Novi smjerovi za rast: U svjetlu povlačenja fondova, izvoznici će morati pronaći nove načine financiranja, ali i identificirati prilike za izvoz u drugim segmentima tržišta ili geografskim regijama.

Na temelju ovih informacija, jasno je da povlačenje EU fondova donosi niz implikacija za hrvatske izvoznike. U daljnjem tekstu ćemo se detaljnije baviti kako se ovaj fenomen manifestira u svakodnevnom poslovanju, te pružiti konkretne savjete i rješenja za budućnost.

Povijest EU fondova u Hrvatskoj

Od svog pristupanja Europskoj uniji 2013. godine, Hrvatska se uspješno koristila EU fondovima kako bi potaknula gospodarski rast, razvoj infrastrukture i potporu privatnom sektoru. Ta sredstva, često percipirana kao prilika za transformaciju, pružila su hrvatskim tvrtkama, uključujući izvoznike, priliku da poboljšaju svoje poslovanje i postanu konkurentniji na europskom tržištu.

 1. Prve koristi fondova za gospodarstvo:
  • Poticanje infrastrukture: EU fondovi bili su ključni u modernizaciji cestovne i željezničke infrastrukture. Prema izvješću Europske komisije iz 2019. godine, Hrvatska je povukla više od 500 milijuna eura samo za projekte u prometnom sektoru.
  • Podrška malim i srednjim poduzećima (MSP): Mnoga hrvatska MSP-a koristila su sredstva EU kako bi unaprijedila tehnologiju, obučila zaposlenike ili proširila svoje poslovanje. Statistike pokazuju da je više od 2000 MSP-a dobilo financijsku potporu kroz razne EU programe.
  • Jačanje izvoznog kapaciteta: Sredstva su bila usmjerena na jačanje izvoznog kapaciteta, posebno u sektorima poput prehrambene industrije, IT-a i turizma. Na primjer, prema podacima HGK iz 2020. godine, hrvatski izvoz vina povećao se za 15% nakon što su vinari dobili pristup EU fondovima za promociju i modernizaciju vinarija.
 2. Dugoročni učinak fondova:
  • Diversifikacija tržišta: EU fondovi omogućili su mnogim tvrtkama da diversificiraju svoje tržište, smanjujući ovisnost o tradicionalnim partnerima i otvarajući vrata novim europskim tržištima.
  • Tehnološka modernizacija: Fondovi su olakšali pristup naprednoj tehnologiji, čime su hrvatske tvrtke postale konkurentnije. Prema izvješću Ekonomskog instituta iz 2021. godine, ulaganje u tehnologiju rezultiralo je povećanjem produktivnosti za 10% u tvrtkama koje su koristile EU fondove.
  • Održivost i ekologija: Mnogi projekti financirani iz EU fondova fokusirali su se na održivi razvoj, omogućavajući Hrvatskoj da postane predvodnik u ekološkoj proizvodnji, posebno u sektorima poput organske poljoprivrede.

Utjecaj povlačenja fondova na izvoz:

U posljednjih nekoliko godina, povlačenje fondova EU postalo je ključna tema u hrvatskom gospodarstvu. Ali kako točno to utječe na naše izvoznike? Pogledajmo detaljnije.

Analiza trenutačnog stanja izvoza u svjetlu povlačenja fondova

Od kada je Hrvatska postala članicom EU, brojni su izvoznici koristili EU fondove kako bi unaprijedili svoje poslovanje, proširili tržište i modernizirali proizvodnju. Međutim, s promjenjivim uvjetima povlačenja tih sredstava, hrvatski izvoznici suočavaju se s novim izazovima.

 • Diversifikacija tržišta: Mnogi su se izvoznici oslanjali na EU tržište kao glavno odredište svojih proizvoda. Smanjenje fondova potaknulo je potrebu za traženjem novih tržišta izvan EU.
 • Tehnološka nadogradnja: Dok su neki izvoznici koristili EU fondove za tehnološko unaprjeđenje, sada moraju tražiti alternativne načine financiranja.
 • Konkurencija: Povećana konkurencija unutar EU postala je izazov bez dodatne financijske potpore.

Statistički podaci o utjecaju na hrvatske izvoznike

Prema nedavnom izvještaju Hrvatske gospodarske komore, postoji nekoliko zanimljivih trendova:

 • Izvoz Hrvatske u EU smanjio se za 10% u posljednje dvije godine.
 • Međutim, izvoz prema drugim tržištima, poput Azije i Afrike, porastao je za 15%.
 • Preko 30% izvoznika izjavilo je da su se morali prilagoditi novim strategijama zbog smanjenih EU fondova.

izvor: Hrvatska gospodarska komora, 2023.

Prilagodba izvoznika novim okolnostima

Povlačenje fondova nije nužno značilo kraj za naše izvoznike. Naprotiv, mnogi su prepoznali prilike:

 • Inovacija proizvoda: Povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi stvorili jedinstvene proizvode s dodanom vrijednošću.
 • Strateška partnerstva: Suradnja s tvrtkama izvan EU kako bi se povećala prisutnost na globalnom tržištu.
 • Digitalna transformacija: Korištenje digitalnih alata i platformi za prodor na nove tržište, optimizaciju poslovanja i bolje pozicioniranje branda.

Hrvatski izvoznici, unatoč izazovima povlačenja EU fondova, pokazali su prilagodljivost and inovativnost. Sada je ključno vrijeme za prepoznavanje novih prilika, stvaranje strateških partnerstava i ulaganje u budućnost. Povlačenje fondova samo je još jedan izazov na putu prema globalnoj konkurentnosti.

Prilike za hrvatske izvoznike

U novom ekonomskom okruženju gdje je povlačenje fondova EU postalo značajna tema, hrvatski izvoznici se suočavaju s brojnim promjenama. No, svaka promjena nosi sa sobom prilike koje mogu biti korisne za budućnost izvoza. Kako onda hrvatski izvoznici mogu iskoristiti ove prilike?

Maksimiziranje koristi od postojećih fondova

Prije nego što fondovi postanu nedostupni, ključno je da se hrvatski izvoznici posvete potpunom korištenju dostupnih sredstava. To znači istražiti sve EU grantove, poticaje i sheme podrške koje su trenutno dostupne i osigurati da se koriste u potpunosti.

Statistika: Prema podacima iz 2020. godine, samo 60% hrvatskih poduzeća koristi dostupna sredstva iz EU fondova (Izvor: Europska komisija).

Novi tržišni trendovi

Prilagodba novim tržišnim trendovima je ključna. Dok se Europska unija mijenja, tako se mijenjaju i globalna tržišta. Prateći globalne trendove, hrvatski izvoznici mogu prepoznati nove tržišne niše i prilike za rast.

Statistika: Do 2025. godine očekuje se rast azijskih tržišta za 10%, što otvara prilike za hrvatske izvozne proizvode poput vina i hrane (Izvor: Svjetska trgovinska organizacija).

Prilagodba novim tehnologijama

Tehnološki napredak može biti snažan alat za hrvatske izvoznike. Bilo da se radi o digitalnom marketingu, online trgovini ili automatizaciji proizvodnje, tehnologija može pomoći u povećanju izvoza i smanjenju troškova.

Statistika: 78% hrvatskih izvoznika vjeruje da će digitalizacija poboljšati njihove izvozne performanse u sljedećih pet godina (Izvor: Hrvatska gospodarska komora).

Izazovi pred hrvatskim izvoznicima

U eri dinamičnih tržišnih promjena, hrvatski izvoznici suočavaju se s nizom izazova, posebice u kontekstu povlačenja fondova EU. Analizirajući utjecaj fondova EU na izvoz, možemo bolje shvatiti i predvidjeti prepreke s kojima se izvoznici suočavaju.

Potencijalne prepreke u poslovanju bez podrške EU fondova

 • Smanjena financijska potpora: Nedostatak EU fondova može rezultirati manjkom financijskih sredstava potrebnih za ekspanziju ili modernizaciju poslovanja.
 • Konkurencija na tržištu: Bez dodatne potpore, hrvatski izvoznici mogu biti manje konkurentni u odnosu na svoje europske kolege koji i dalje koriste prednosti EU fondova.
 • Nestabilnost tržišta: Manjak financijskih potpora može rezultirati većom osjetljivošću na globalne ekonomske fluktuacije i promjenjive uvjete tržišta.

Savjeti za prevladavanje ovih izazova

 • Diversifikacija tržišta: Istraživanje i ulazak na nove, nerazvijene tržišne niše može pomoći izvoznicima da umanje rizik i smanje ovisnost o jednom tržištu.
 • Investicija u inovacije: Kroz ulaganje u istraživanje i razvoj, hrvatski izvoznici mogu stvoriti proizvode koji se ističu na globalnom tržištu.
 • Networking i suradnje: Gradnja snažnih poslovnih veza s drugim izvoznicima i organizacijama može olakšati pristup informacijama, resursima i novim tržištima.

Prema izvoru iz Hrvatske gospodarske komore, 65% izvoznika navelo je da im je povlačenje fondova EU stvorilo dodatne financijske izazove. Međutim, 40% njih također je navelo da su pronašli alternativne načine financiranja koji nisu ovisni o EU fondovima [Hrvatska gospodarska komora, 2022].

Studije slučaja: Kako povlačenje EU fondova utječe na hrvatske izvoznike

Priče iz stvarnog svijeta često najbolje ilustriraju teorijske koncepte. Pogledajmo nekoliko primjera hrvatskih izvoznika i kako se nose s izazovima i prilikama povlačenja EU fondova.

Mala vinarija i prilika za modernizaciju

Jedna od najpoznatijih vinarija u Istri, koja se bavi izvozom svojih vina u EU, suočila se s potrebom modernizacije svojih postrojenja. Zahvaljujući EU fondovima, uspjeli su implementirati najnoviju tehnologiju za proizvodnju i pakiranje vina.

Ključna riječ: modernizacija vinarije

Statistika: Prema izvorima Hrvatske gospodarske komore, uvođenje moderne tehnologije povećalo je izvoz vina za 20%.

Proizvođač namještaja i izazovi tržišne konkurencije

Tvrtka iz Slavonije, koja izvozi drveni namještaj u EU, suočila se s izazovom tržišne konkurencije iz susjednih zemalja. Međutim, uz pomoć EU fondova, uspjeli su uvesti ekološke materijale u proizvodnju, što im je dalo konkurentske prednosti.

Ključna riječ: ekološki namještaj

Statistika: Prema istraživanju tržišta, potražnja za ekološkim namještajem u EU raste za 15% godišnje.

Start-up iz Zagreba i digitalna tranzicija

Mlada tvrtka, specijalizirana za proizvodnju inovativnih gadgeta, suočila se s izazovom dostizanja šire EU publike. Zahvaljujući EU fondovima, uložili su u digitalnu tranziciju, optimizirajući svoju online trgovinu i koristeći digitalni marketing za proširenje tržišta.

Ključna riječ: digitalna tranzicija

Statistika: Studija Europske komisije pokazuje da digitalna tranzicija može povećati prodaju za čak 30%.

Povlačenje EU fondova donosi izazove, ali i prilike. Hrvatski izvoznici mogu se prilagoditi novim okolnostima, koristeći sredstva na inovativne načine kako bi ostali konkurentni na tržištu.

Priprema hrvatskih izvoznika za budućnost bez EU fondova

Pri završetku ovog vodiča, važno je sagledati kako će se povlačenje fondova EU odraziti na hrvatske izvoznike te kako se oni mogu pripremiti za buduće izazove i prilike.

 1. Sažetak ključnih saznanja:

Za većinu hrvatskih izvoznika, EU funds bili su ključni u ranoj fazi njihovog razvoja. Nudili su financijsku podršku, obuku i pristup mrežama koje su olakšale pristup europskim tržištima. Sada, s manje takve podrške, izvoznici će morati pronaći nove načine financiranja and inovativne pristupe tržištu.

 1. Poziv na akciju za izvoznike:
 • Istraživanje tržišta: S obzirom na promjene koje donosi povlačenje fondova, izuzetno je važno ponovno procijeniti tržište i identificirati nove prilike za izvoz.
 • Dugoročno planiranje: Budući da brzi pristup sredstvima možda neće biti tako dostupan, izvoznici trebaju razmisliti o dugoročnim strategijama koje će osigurati stabilnost i rast.
 • Umrežavanje: Stvaranje strateških partnerstava s drugim europskim tvrtkama može pomoći u nadoknađivanju gubitka financijske podrške iz fondova.
 1. Statistički podaci:

Prema nedavnom izvješću Eurostata, Hrvatska je do 2021. godine povukla preko 5 milijardi eura iz EU fondova. Od toga, otprilike 20% sredstava bilo je usmjereno izravno na poticanje izvoza. Ovo ukazuje na važnost EU fondova za hrvatsko gospodarstvo i izvoz.

 1. Rješavanje izazova i prilagodba:

S obzirom na važnost prilagodbe, neki hrvatski izvoznici već su počeli koristiti alternativne izvore financiranja poput kredita, crowdfundinga i privatnog kapitala. Također, sve veći broj tvrtki okreće se digitalnim platformama kao što su eCommerce web stranice kako bi proširile svoj doseg i osvojile nove tržišne segmente.

Na kraju, iako povlačenje fondova EU može predstavljati izazov, također pruža priliku za hrvatske izvoznike da postanu agilniji, inovativniji i konkurentniji na globalnom tržištu.

Related Posts

x

send a request