Gdje mogu pronaći informacije o aktualnim natječajima za europske fondove u Hrvatskoj?

 • Home
 • EU funds
 • Gdje mogu pronaći informacije o aktualnim natječajima za europske fondove u Hrvatskoj?
Gdje mogu pronaći informacije o aktualnim natječajima za europske fondove u Hrvatskoj

Razumijemo ovo pitanje i važnost ovog područja, posebno za one koji se bave poslovanjem ili žele proširiti svoje poslovne aktivnosti. Europski fondovi nude veliki potencijal za financiranje projekata i razvoj ideja koje mogu doprinijeti rastu i uspjehu vašeg poslovnog pothvata. U nastavku ćemo iznijeti najvažnije izvore informacija o ovom vrlo važnom području.

Službene stranice Europske unije i hrvatskih institucija

Jedno od prvih mjesta gdje možete potražiti informacije o aktualnim natječajima za europske fondove jest službena stranica Europske unije (EU). Europska unija redovito objavljuje sve informacije o dostupnim fondovima i natječajima na svojoj službenoj web stranici. Posebno je korisno proučiti sekcije koje se odnose na politike i fondove EU, gdje možete dobiti uvid u vrste fondova i natječaja koji su dostupni.

No, valja napomenuti da su stranice EU često obimne i mogu biti kompleksne za one koji su novi u ovom području. Stoga je od koristi posjetiti i stranice hrvatskih institucija koje se bave europskim fondovima. Ovdje su informacije često pojednostavljene i prilagođene hrvatskim korisnicima. Jedna od takvih institucija je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje redovito objavljuje informacije o natječajima za europske fondove. Osim Ministarstva, postoji niz agencija koje se bave upravljanjem i koordinacijom fondova EU u Hrvatskoj, poput SAFU-a (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije).

Specijalizirane platforme i portali

Osim službenih stranica EU i hrvatskih institucija, postoje i brojni specijalizirani portali i platforme koji pružaju informacije o natječajima za europske fondove. Takvi portali redovito prate objave natječaja, novosti i promjene u politikama EU vezane uz fondove, te omogućuju pregled informacija na jednostavan i pristupačan način.

Jedan od takvih portala je Fondovi.eu, koji pruža niz informacija o dostupnim europskim fondovima, natječajima, ali i uslugama pomoći u pripremi projekata. Osim portala Fondovi.eu, postoji i platforma StrukturniFondovi.hr, koja nudi obilje informacija i novosti vezanih uz EU fondove, kao i korisne alate za pripremu projekata.

Na ovim platformama često se nalaze i forumi gdje možete postaviti pitanja, razmijeniti iskustva ili tražiti savjet od stručnjaka i ljudi koji su već prošli kroz proces prijave na natječaje. Osim toga, postoje i newsletteri na koje se možete pretplatiti i redovito dobivati informacije o novim natječajima za europske fondove direktno na vaš e-mail.

Savjetodavne tvrtke i agencije

Još jedan izvor informacija su savjetodavne tvrtke i agencije koje se specijaliziraju za podršku pri prijavi na natječaje za europske fondove. Ove tvrtke pružaju stručno vodstvo i podršku kroz cijeli proces prijave, od razvoja projektne ideje do izrade projektne dokumentacije i provedbe projekta. Osim toga, ove tvrtke redovito prate sve novosti i promjene vezane uz natječaje i mogu pružiti pravovremene i relevantne informacije o dostupnim fondovima.

Neki od ovih savjetnika često imaju newslettere, webinare, radionice i druge resurse koji mogu biti korisni za one koji traže informacije o EU fondovima. Međutim, važno je napomenuti da ovakva vrsta podrške obično ima svoju cijenu.

Društvene mreže i LinkedIn

Društvene mreže poput LinkedIna su također odličan izvor informacija. Postoji mnogo grupa i stranica posvećenih europskim fondovima gdje se redovito objavljuju najnovije informacije o natječajima za europske fondove. Kroz ove grupe možete se povezati sa stručnjacima u ovom području, postaviti pitanja, dijeliti iskustva i dobiti informacije o najnovijim natječajima.

U zaključku, informacije o aktualnim natječajima za europske fondove u Hrvatskoj mogu se pronaći na mnogo mjesta. Od službenih stranica EU i hrvatskih institucija, preko specijaliziranih portala, savjetodavnih tvrtki, pa sve do društvenih mreža. No, važno je zapamtiti da proces prijave na europske fondove može biti kompleksan i zahtijeva stručno znanje i iskustvo. Stoga je često korisno tražiti stručnu pomoć ili savjet kako bi se osiguralo da se postupak provodi na pravilan način i da se maksimiziraju šanse za uspješno financiranje projekta.

Edukacijski programi i radionice

Edukacijski programi, seminari i radionice također mogu biti koristan izvor informacija o natječajima za europske fondove. Ovi programi često pružaju detaljan pregled procesa prijave, vrsta dostupnih fondova, kao i savjete o pripremi uspješne prijave.

Osim toga, edukacijski programi često omogućavaju umrežavanje s drugim sudionicima, što može dovesti do korisnih veza i partnerstava. Postoji nekoliko organizacija u Hrvatskoj koje pružaju ovu vrstu edukacije, poput Razbor ili ESI fondovi.

Mediji i tiskovine

Pored svega navedenog, informacije o natječajima za europske fondove mogu se pronaći i u medijima, posebno onima koji se fokusiraju na poslovne i financijske vijesti. Mnoge novine i poslovni portali redovito izvještavaju o novim natječajima, a često nude i korisne savjete i smjernice.

Osim toga, postoji niz specijaliziranih publikacija koje se bave europskim fondovima. Ove publikacije često nude detaljne analize natječaja, case studies uspješnih projekata, kao i savjete i trikove za uspješno prijavljivanje.

Zaključak

Traženje informacija o natječajima za europske fondove može biti izazovno, ali postoje brojni izvori koji mogu pomoći. Bez obzira na to tražite li opće informacije, detaljne smjernice ili specijaliziranu pomoć, postoji mnoštvo resursa koji mogu pružiti potrebne informacije.

Ipak, važno je zapamtiti da prijavljivanje na europske fondove nije samo stvar pronalaženja pravog natječaja. Važno je također razviti kvalitetan projekt, dobro pripremiti prijavu i učinkovito upravljati provedbom projekta. U tom kontekstu, uspješno korištenje europskih fondova često zahtijeva stručno znanje i iskustvo, a u mnogim slučajevima može biti korisno koristiti usluge savjetodavnih tvrtki ili stručnjaka.

Nadamo se da smo uspješno odgovorili na vaše pitanje “Gdje mogu pronaći informacije o aktualnim natječajima za europske fondove u Hrvatskoj?” i da će vam ove informacije pomoći u vašim nastojanjima.

Ovdje su neke web adrese koje pružaju dodatne informacije i savjete o natječajima za europske fondove:

 1. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije:

  Ova web stranica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pruža informacije o aktualnim natječajima i dostupnim fondovima u Hrvatskoj.

 2. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU):

  SAFU je glavna točka za informacije o financiranju EU projekata u Hrvatskoj. Na njihovoj web stranici možete pronaći informacije o aktualnim natječajima, smjernicama za prijavu i savjetima.

 3. Fondovi.eu:

  Fondovi.eu je portal koji pruža najnovije informacije o dostupnim europskim fondovima, natječajima i savjetima za pripremu projekata.

 4. StrukturniFondovi.hr:

  StrukturniFondovi.hr je još jedan koristan portal za najnovije informacije o fondovima, natječajima i savjetima.

 5. LinkedIn grupe:Na LinkedInu postoje brojne grupe posvećene EU fondovima gdje možete dobiti najnovije informacije i savjete. Jednostavno pretražite “EU fondovi” ili “EU grants” u LinkedIn pretrazi.

Kroz sve navedene resurse, možete pronaći vrijedne informacije i savjete za natječaje za europske fondove.

Related Posts

x

send a request