Koje su najvažnije informacije koje trebam znati pri apliciranju za europske fondove u Hrvatskoj?

 • Početna
 • EU fondovi
 • Koje su najvažnije informacije koje trebam znati pri apliciranju za europske fondove u Hrvatskoj?
europske fondove

U potrazi za financijskim sredstvima koja bi potaknula vaš poslovni pothvat ili projekt, vjerojatno ste naišli na pojam „europske fondove“. Europski fondovi pružaju veliku priliku za poticanje rasta i razvoja vaše tvrtke, ali proces prijave može biti složen i zahtijevati dobro razumijevanje različitih aspekata. Stoga, krenimo na otkrivanje tajni uspješne prijave za europske fondove u Hrvatskoj.

Razumijevanje europskih fondova

Europski fondovi su financijski instrumenti Europske unije (EU) namijenjeni poticanju gospodarskog rasta i teritorijalne kohezije među državama članicama. Prema podacima Europske komisije, u razdoblju 2021.-2027. za ovu je svrhu predviđeno više od 373,4 milijarde eura.

Kategorije europskih fondova

Europski fondovi mogu se podijeliti na tri osnovne kategorije: strukturne fondove, kohezijski fond i izvanproračunske fondove.

 1. Strukturni fondovi uključuju Europski fond za regionalni razvoj (EFRR) i Europski socijalni fond (ESF).
 2. Kohezijski fond je namijenjen državama članicama čiji je BDP po stanovniku niži od 90% prosjeka EU.
 3. Izvanproračunski fondovi su posebni fondovi poput Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE), Programa za istraživanje i inovacije (Obzor 2020) i mnogih drugih.

Važno je napomenuti da je izbor fonda ovisan o vrsti projekta, ciljevima i specifičnostima vaše organizacije.

Proces prijave na europske fondove

Prijava za europske fondove u Hrvatskoj sastoji se od nekoliko koraka. Prvi korak je identifikacija relevantnog fonda i poziva za prijavu. Ovo uključuje čitanje i razumijevanje uvjeta poziva, kao i proučavanje prioriteta i ciljeva fonda.

Priprema projektne prijave

Nakon što ste identificirali odgovarajući fond i poziv, sljedeći je korak priprema projektne prijave. Ovaj korak uključuje razvoj detaljnog projektnog plana koji sadrži sve informacije potrebne za ocjenjivanje vašeg prijedloga. To uključuje:

 1. Definiciju problema: Opišite problem koji vaš projekt cilja riješiti. Potrebno je jasno pokazati kako je problem relevantan za ciljeve fonda i poziva za prijavu.
 2. Ciljevi projekta: Opišite specifične ciljeve svog projekta i kako oni doprinose rješavanju definiranog problema.
 3. Metodologija: Opišite kako ćete postići svoje ciljeve, koje aktivnosti ćete provesti, tko će biti uključen i kako ćete mjeriti uspjeh.
 4. Proračun: Napravite detaljni proračun koji pokazuje kako će se sredstva iz fonda koristiti. Proračun mora biti realan i opravdan.

Podnošenje projektne prijave

Nakon što ste pripremili svoju projektnu prijavu, slijedi podnošenje prijave. Ovaj postupak obično uključuje podnošenje prijave putem elektroničke platforme, poput sustava eFondovi. Nakon što je prijava poslana, može proći nekoliko mjeseci prije nego što dobijete odgovor.

Upravljanje projektom

Ako je vaša prijava odobrena, sljedeći korak je upravljanje projektom. To uključuje izvršavanje planiranih aktivnosti, praćenje napretka i izvještavanje o rezultatima. Također, važno je upravljati proračunom i osigurati pravilno korištenje dodijeljenih sredstava.

Izazovi prijave na europske fondove

Iako europske fondove pružaju velike mogućnosti za financiranje, prijava na njih može biti složena. Neki od najčešćih izazova uključuju:

 1. Složenost postupka prijave: Proces prijave može biti zahtjevan, sa mnogo različitih koraka i uvjeta koje treba ispuniti.
 2. Nedostatak informacija: Ponekad može biti teško pronaći sve potrebne informacije, osobito za manje organizacije koje nemaju iskustva u prijavi na europske fondove.
 3. Konkurencija: S obzirom na velik broj prijavitelja, konkurencija za europska sredstva može biti velika.

Savjeti za uspješnu prijavu na europske fondove

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći pri prijavi na europske fondove:

 1. Rano počnite s pripremama: Počnite s pripremom svoje prijave čim vidite relevantan poziv. To će vam dati dovoljno vremena za prikupljanje svih potrebnih informacija i pripremu kvalitetne prijave.
 2. Razumijevanje uvjeta: Proučite uvjete i kriterije relevantnog fonda i poziva. To će vam pomoći da bolje razumijete što se traži i kako pripremiti svoju prijavu.
 3. Suradnja: Razmotrite mogućnost suradnje s drugim organizacijama. Suradnja može povećati vaše šanse za uspjeh i omogućiti pristup dodatnim resursima.
 4. Koristite stručnu pomoć: Ako vam je proces prijave složen, razmislite o korištenju stručnjaka za pripremu prijave. Stručnjaci mogu pružiti dragocjenu pomoć i olakšati proces.
 5. Praćenje rezultata: Ako vam je prijava odobrena, pažljivo pratite i dokumentirajte napredak svog projekta. To će vam pomoći pri izvještavanju i osigurati da ispunjavate sve uvjete.

Zaključak

Iako je proces prijave na europske fondove izazovan, s pravim informacijama i planiranjem može se postići uspjeh. Sredstva iz europskih fondova pružaju veliku priliku za poticanje rasta i razvoja, stoga je važno razumjeti kako maksimalno iskoristiti ove prilike. Nadamo se da su informacije koje smo podijelili u ovoj objavi korisne za vašu prijavu na europske fondove u Hrvatskoj.

Napominjemo da se uvjeti i zahtjevi mogu promijeniti, stoga je važno redovito pratiti najnovije informacije i smjernice iz Europske unije i hrvatskih institucija koje upravljaju europskim fondovima.

Ne zaboravite, nemojte se obeshrabriti ako vam prva prijava ne bude odobrena. Proces prijave je učenje, a svaki pokušaj prijave pomaže vam da poboljšate svoje vještine i povećate šanse za uspjeh u budućnosti. Ako imate dodatnih pitanja ili trebate dodatne informacije, slobodno se obratite stručnjacima za europske fondove.

Izvor: Informacije u ovom blogu temelje se na informacijama dostupnim na stranicama Europske komisije, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te na iskustvima stručnjaka za europske fondove.

Povezane Objave

x

Pošalji upit