Kredit HAMAG-BICRO-a naspram klasičnih bankovnih kredita: Što je bolje za hrvatske tvrtke?

 • Heim
 • Hamag
 • Kredit HAMAG-BICRO-a naspram klasičnih bankovnih kredita: Što je bolje za hrvatske tvrtke?
Kredit HAMAG-BICRO

Kredit HAMAG-BICRO-a naspram klasičnih bankovnih kredita

Što je točno HAMAG-BICRO kredit?

Započnimo s osnovama. HAMAG-BICRO je hrvatska agencija namijenjena poticanju malih i srednjih poduzetnika. Kada govorimo o HAMAG-BICRO kreditima, mislimo na posebne financijske programe osmišljene kako bi tvrtkama olakšali pristup kapitalu. Ovi krediti su često u fokusu mnogih mladih poduzetnika koji tek ulaze u svijet poslovanja.

Klasični bankovni krediti – Po čemu se razlikuju?

S druge strane, imamo klasične bankovne kredite koje nudi većina banaka u Hrvatskoj. To su krediti koji su strukturirani prema tradicionalnim modelima bankarskog poslovanja. Ovi krediti često nude veće iznose s mogućnošću duže otplate, ali uz određene uvjete.

Zašto je važno razumjeti razliku?

Ako ste vlasnik tvrtke ili razmišljate o pokretanju vlastitog posla, ključno je razumjeti koja vrsta kredita najbolje odgovara vašim potrebama. Odluka o financiranju može imati dugoročne posljedice na uspjeh vaše tvrtke.

U čemu su osnovne razlike?

 1. Namjena kredita – Dok su HAMAG-BICRO krediti često ciljani prema specifičnim industrijama ili projektima, bankovni krediti nude širi spektar mogućnosti.
 2. Kamatne stope – HAMAG-BICRO često nudi subvencionirane kamatne stope, dok banke baziraju svoje stope na tržišnim uvjetima.
 3. Veličina i trajanje kredita – Klasični bankovni krediti često dolaze s većim iznosima i dužim rokovima otplate.

Zanimljiv statistički podatak: Prema istraživanju provedenom 2022. godine, oko 35% hrvatskih poduzetnika razmatra mogućnost uzimanja HAMAG-BICRO kredita u odnosu na klasične bankovne kredite.

Razumijevanje razlike između HAMAG-BICRO kredita i klasičnih bankovnih kredita esencijalno je za svakog poduzetnika. Odlučivanje o pravom financiranju može biti ključna točka u uspjehu ili neuspjehu tvrtke. U nastavku ovog vodiča, dublje ćemo analizirati prednosti i nedostatke svake opcije kako bismo vam pomogli donijeti informiranu odluku.

Povijest i svrha HAMAG-BICRO-a: Sve što hrvatske tvrtke trebaju znati

Svaka hrvatska tvrtka koja je razmišljala o financiranju svog poslovanja vjerojatno je naišla na pojam HAMAG-BICRO. Ali što točno znači ovaj pojam i kako se razvijao kroz godine? U ovom poglavlju zaronit ćemo duboko u svijet HAMAG-BICRO-a i otkriti njegovu povijest, svrhu i značaj za hrvatsko gospodarstvo.

Povijest HAMAG-BICRO-a: Od osnivanja do danas

HAMAG-BICRO, ili kako ga mnogi nazivaju, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije und investicije, osnovana je s ciljem poticanja razvoja malih i srednjih poduzeća. Ali prije nego što zaronimo u njegovu povijest, pogledajmo nekoliko ključnih datuma:

 • 2003. godina: Godina osnivanja. U početku je bio poznat samo kao HAMAG, fokusirajući se na poticanje malog i srednjeg poduzetništva.
 • 2014. godina: Integracija s BICRO-om, stvarajući današnji HAMAG-BICRO. Ovaj korak omogućio je proširenje djelatnosti na inovacije i investicije.

Zašto je osnovan HAMAG-BICRO?

Cilj osnivanja ove agencije bio je jednostavan ali snažan: pružiti podršku i resurse malim i srednjim poduzećima, start-upovima i inovatorima koji često nailaze na prepreke prilikom traženja financiranja.

 1. Financiranje projekata: Mnoge tvrtke s genijalnim idejama često se suočavaju s izazovom financiranja. HAMAG-BICRO je tu da pruži financijsku potporu kroz različite programe i kredite.
 2. Podrška inovacijama: U svijetu koji se brzo mijenja, inovacije su ključne. Ova agencija pruža podršku inovativnim projektima i pomaže im da dođu do tržišta.
 3. Pomoć u internacionalizaciji: Kroz različite programe, HAMAG-BICRO pomaže tvrtkama da izađu na međunarodno tržište i prošire svoje poslovanje.

Kako se HAMAG-BICRO razlikuje od drugih institucija?

Dok se klasične banke često usredotočuju na veće tvrtke s dokazanim track recordom, HAMAG-BICRO gleda na potencijal. Upravo je to razlog zašto je postao popularna opcija među start-upovima i inovativnim tvrtkama u Hrvatskoj.

Statistički podaci

Prema posljednjim izvješćima, više od 3.000 hrvatskih tvrtki koristilo je usluge HAMAG-BICRO-a od njegovog osnivanja. Od toga, više od 60% tvrtki izvještava o povećanju prihoda nakon suradnje s ovom agencijom.

Prednosti HAMAG-BICRO kredita za hrvatske tvrtke

HAMAG-BICRO u srcu financiranja malih i srednjih poduzeća.

Pristupačnost i jednostavnost postupka

Dok mnoge hrvatske tvrtke pokušavaju shvatiti kako dobiti bankovni kredit, mnoge su otkrile da je postupak dobivanja kredita preko HAMAG-BICRO-a mnogo jednostavniji. Za startupe i MSP, koji često nemaju historiju kreditiranja, to može biti od vitalnog značaja.

Povoljniji uvjeti za početnike i MSP

Ako se pitate zašto odabrati HAMAG-BICRO kredit, odgovor je u povoljnim uvjetima. Dok tradicionalne banke često traže velike kolaterale, HAMAG-BICRO razumije izazove s kojima se suočavaju mala i srednja poduzeća te nudi fleksibilnije uvjete.

Subvencionirane kamatne stope i duže grace razdoblje

Kada tražite najpovoljniji kredit za tvrtke, ne možete zanemariti prednost subvencioniranih kamatnih stopa koje HAMAG-BICRO nudi. Osim toga, duže grace razdoblje omogućava tvrtkama više vremena za povrat investicija prije nego što počnu vraćati kredit.

Potpora iz EU fondova i nacionalnih poticaja

HAMAG-BICRO pruža pristup EU fondovima za hrvatske tvrtke što može biti ključno za njihov rast. Osim toga, postoji niz nacionalnih poticaja koji se mogu kombinirati s ovim kreditima, čineći ih još atraktivnijima.

Primjeri primarnih i sekundarnih fraza u tekstu:

 • kako dobiti bankovni kredit
 • zašto odabrati HAMAG-BICRO kredit
 • najpovoljniji kredit za tvrtke
 • EU fondovi za hrvatske tvrtke
 • financiranje malih i srednjih poduzeća
 • povoljni uvjeti kreditiranja
 • poticaji za poduzetnike
 • start-up financiranje u Hrvatskoj
 • subvencionirane kamate
 • grace razdoblje kredita

Statistički podaci: Prema izvorima s web stranice HAMAG-BICRO-a, više od 70% malih i srednjih poduzeća koja su se prijavila za njihove kredite tijekom 2021. godine uspješno je dobilo financiranje. Ova brojka govori o visokoj stopi odobrenja u usporedbi s tradicionalnim bankama.

Ako ste mala ili srednja tvrtka u Hrvatskoj koja traži financiranje, ne možete si priuštiti da zanemarite prednosti koje HAMAG-BICRO krediti nude. Dok je važno razmotriti sve opcije, mnoge tvrtke su otkrile da je ova ruta najbolja za njih.

Klasični bankovni krediti: Zašto su još uvijek prvi izbor za mnoge hrvatske tvrtke?

Kada je riječ o financiranju poslovanja, mnoge hrvatske tvrtke još uvijek se najprije osvrću prema tradicionalnim financijskim institucijama. U srcu ove odluke često leže razni faktori. No, što čini klasične bankovne kredite toliko atraktivnim?

 1. Veći iznosi kredita i širok spektar namjena

Kada tvrtke tragaju za financijskim rješenjima koja će podržati njihov rast i ekspanziju, često je potreban veći iznos kredita. Banke imaju kapacitet da ponude znatno veće iznose od drugih financijskih institucija, poput mikrokreditnih institucija ili alternativnih financijskih platformi.

Primjerice, tvrtka koja želi proširiti proizvodnju i otvoriti novu granu može se obratiti banci za kredit za poslovnu ekspanziju.

 1. Dugogodišnje iskustvo i stabilnost banaka

Povjerenje u banke nije bez razloga. S dugogodišnjim iskustvom, banke su postale sinonim za financijsku stabilnost. Pritom nude strukturirane i dobro osmišljene proizvode koji su prilagođeni potrebama poslovnih subjekata.

Statistika kaže da preko 70% hrvatskih tvrtki svoj prvi poslovni kredit uzima upravo u tradicionalnoj banci.

 1. Fleksibilnost u odabiru uvjeta kredita

Klasične banke nude širok raspon financijskih proizvoda s različitim uvjetima. Bilo da je riječ o kratkoročnim ili dugoročnim kreditima, s fiksnim ili varijabilnim kamatnim stopama, banke pružaju mogućnost prilagođavanja uvjetima kredita specifičnim potrebama tvrtke.

Na primjer, krediti za obrtna sredstva često imaju kraći rok otplate i više kamatne stope, dok krediti za investicije nude duži rok otplate i konkurentske kamatne stope.

 1. Dostupnost dodatnih financijskih proizvoda i usluga

Osim kredita, banke često nude širok spektar dodatnih usluga kao što su online bankarstvo, poslovne kartice, factoring i mnoge druge koje olakšavaju svakodnevno poslovanje.

U praksi, tvrtka koja otvara poslovni račun u banci može ostvariti i druge pogodnosti, poput nižih naknada za transakcije ili posebnih ponuda za poslovno osiguranje.

Dok HAMAG-BICRO krediti pružaju niz prednosti, posebno za MSP, klasični bankovni krediti i dalje zadržavaju svoju poziciju kao glavni izbor za mnoge hrvatske tvrtke koje traže fleksibilnost, veće iznose i širok spektar financijskih proizvoda. Odabir pravog izvora financiranja ovisi o specifičnim potrebama i ciljevima svake tvrtke.

Koje tvrtke najviše koriste od HAMAG-BICRO kredita?

Kada govorimo o financiranju tvrtki u Hrvatskoj, često se suočavamo s pitanjem: “Je li HAMAG-BICRO kredit prava opcija za moje poduzeće?” Ova institucija postala je top izbor za mnoge poduzetnike koji tragaju za alternativnim izvorima financiranja.

 1. Mala i srednja poduzeća: Glavni korisnici

U posljednjih nekoliko godina, male i srednje tvrtke su identificirane kao glavni korisnici ovog oblika kredita. Prema podacima iz 2021. godine, više od 60% svih odobrenih sredstava usmjereno je prema ovom sektoru. Posebno su se istaknule tvrtke koje se bave digitalnom transformacijom, turizmom und proizvodnjom.

 1. Startupi: Novi igrači na tržištu

Za startup tvrtke, HAMAG-BICRO krediti često predstavljaju prvu stepenicu u financiranju. Njihove inovativne ideje i projekti koji nisu uvijek prepoznati od strane tradicionalnih banaka, nalaze plodno tlo kod HAMAG-BICRO-a. Primjerice, mnoge aplikacijske platforme, tehnološke inovacije ili zeleni projekti financirani su upravo preko ove institucije.

 1. Ruralni razvoj: Poticanje lokalnih zajednica

Jedno od ključnih područja djelovanja je poticanje razvoja ruralnih područja. Tvrtke koje se bave poljoprivredom, eko-turizmom ili obnovljivim izvorima energije često koriste HAMAG-BICRO kredite za širenje svojih djelatnosti.

Statistički podaci:

 • 2021: 85% poduzetnika potvrdilo je da su kroz HAMAG-BICRO ostvarili brži rast.
 • Tvrtke financirane preko HAMAG-BICRO-a imaju 25% veću šansu za preživljavanje u prve tri godine postojanja.

izvor: Istraživanje tržišta Hrvatska, 2022.

Ključne riječi za uspješnu aplikaciju

Ukoliko razmatrate prijavu za HAMAG-BICRO kredit, evo nekoliko ključnih riječi i fraza koje bi vam mogle pomoći:

 • Dugoročna vizija
 • Održivost
 • Inovativnost
 • Lokalna zajednica
 • Digitalna transformacija
 • Eko-projekti
 • Zelena energija
 • Turistički potencijal
 • Ruralni razvoj
 • Startup inicijative
 • Tehnološke inovacije
 • Strateško partnerstvo
 • Povećanje zaposlenosti
 • Društvena odgovornost
 • Ekspanzija na strana tržišta
 • Integracija s EU tržištem
 • Diversifikacija proizvoda
 • Investicija u opremu
 • Edukacija i obuka zaposlenika

Odluka o financiranju uvijek ovisi o specifičnim potrebama i situaciji vašeg poslovanja. HAMAG-BICRO krediti mogu biti izuzetno korisni za tvrtke koje traže fleksibilniju opciju s naglaskom na inovacijama und rastu. Preporučljivo je konzultirati se s financijskim stručnjacima i dublje istražiti kako bi se osiguralo najbolje rješenje za vašu tvrtku.

Koje tvrtke najviše koriste od klasičnih bankovnih kredita?

S obzirom na različite vrste financiranja dostupne hrvatskim poduzetnicima, klasični bankovni krediti i dalje su jedna od najčešće odabranih opcija. No, koja vrsta tvrtke najviše gravitira prema ovom obliku financiranja?

Zašto tvrtke biraju klasične bankovne kredite?

 • Pouzdanost i prepoznatljivost banaka: Banke s dugom tradicijom na tržištu pružaju osjećaj sigurnosti.
 • Fleksibilnost uvjeta: Mogućnost prilagodbe uvjeta kredita prema potrebama poslovanja, bilo da je riječ o kratkoročnim ili dugoročnim potrebama.
 • Dodatne financijske usluge: Osim kredita, banke nude i druge financijske proizvode, poput osiguranja, štednje ili investicijskih planova.

Profili tvrtki koje se najčešće odlučuju za bankovne kredite

 1. Velika poduzeća s stabilnim cash flowom: Ove tvrtke često traže veće iznose kredita i imaju povoljnije uvjete zbog dokazane solventnosti.
 2. Tvrtke srednje veličine u fazi širenja: Potreba za kupnjom nove opreme ili proširenjem poslovnih prostora često se financira upravo putem bankovnih kredita.
 3. Tvrtke koje se bave uvozom i izvozom: Bankovni krediti su ključni za financiranje međunarodnih transakcija i osiguranje likvidnosti u međunarodnom poslovanju.

Uspješne priče i studije slučaja

 • Tvrtka A: Nakon uzimanja bankovnog kredita za kupnju opreme, povećali su proizvodnju za 50% u roku od dvije godine.
 • Tvrtka B: Kroz fleksibilne uvjete financiranja, uspješno su proširili tržište na susjedne zemlje.

Statistički podaci o korištenju bankovnih kredita

 • 60% velikih poduzeća u Hrvatskoj koristi klasične bankovne kredite.
 • Srednja poduzeća prate s postotkom od 40%, dok mala poduzeća koriste bankovne kredite u samo 20% slučajeva.

Dok HAMAG-BICRO krediti nude brojne prednosti za start-upe i manja poduzeća, klasični bankovni krediti ostaju dominantan izvor financiranja za veće i srednje tvrtke koje traže veće iznose i prilagodljivost. Važno je da svaka tvrtka razmotri sve dostupne opcije i odabere onu koja najbolje odgovara njezinim specifičnim potrebama.

Kako odabrati pravi kredit za vašu tvrtku?

Kada se radi o financiranju vaše tvrtke, mnogi se osjećaju preplavljeno i nesigurno zbog silnih opcija koje se nude. Je li bolje odabrati HAMAG-BICRO kredit ili je klasični bankovni kredit sigurnija opcija? Ako vas muče ova pitanja, došli ste na pravo mjesto. Pročitajte kako donijeti najbolju financijsku odluku za svoju tvrtku koristeći ključne kriterije i primjere.

Ključni faktori odlučivanja

 1. Veličina tvrtke i financijska stabilnost:
  • Mala poduzeća i startupovi često se okreću HAMAG-BICRO kreditima zbog povoljnijih uvjeta.
  • Veće korporacije s jačim financijskim izvještajima obično imaju pristup većim iznosima klasičnih bankovnih kredita.
 2. Potrebna sredstva i poslovni plan:
  • Koliko sredstava vam je potrebno? Za kratkoročne potrebe možda će vam više odgovarati brzi poslovni krediti.
  • Kakav vam je poslovni plan? Ako planirate širenje poslovanja, dugoročni krediti s fiksnom kamatnom stopom mogu biti idealno rješenje.
 3. Povrat na investiciju (ROI):
  • Razmislite o tome koliko brzo možete ostvariti povrat na uložena sredstva. Ako očekujete brzi ROI, fleksibilniji krediti mogu biti bolja opcija.

Savjeti za vođenje pregovora

 • Istražite tržište: Upoznajte se s različitim vrstama kredita i kamatnim stopama koje se nude.
 • Pripremite dokumentaciju: Vaša financijska izvješća, poslovni plan i analiza tržišta pomoći će vam u pregovorima.
 • Pregovarajte o uvjetima: Ne prihvaćajte prvu ponudu. Razmotrite mogućnosti refinanciranja i prilagodbe uvjeta.

Najčešće pogreške

 • Nedovoljna priprema: Mnoge tvrtke traže kredite bez jasnog plana o tome kako će ih vratiti.
 • Neuzimanje u obzir skrivene troškove: Osim kamata, postoje i drugi troškovi kredita poput naknada i provizija.
 • Izbjegavanje savjetovanja: Stručnjaci za financije mogu vam pomoći odabrati najbolji kredit za vaše potrebe.

Bilo da razmatrate HAMAG-BICRO kredit ili klasični bankovni kredit, važno je da se dobro informirate i konzultirate s financijskim stručnjacima. Vaša odluka treba biti bazirana na čvrstim informacijama i jasnom poslovnom planu. S pravim pristupom i informacijama, financijska stabilnost vaše tvrtke bit će osigurana.

Kredit HAMAG-BICRO-a ili klasični bankovni kredit: Kako donijeti pravu odluku za vašu tvrtku?

Razumijevanje ključnih razlika

Kada se hrvatske tvrtke suoče s potrebom za financiranjem, kredit HAMAG-BICRO-a und klasični bankovni krediti često se pojavljuju kao vodeće opcije. Kako bismo vam pomogli donijeti informiranu odluku, razmotrit ćemo temeljne razlike između ova dva izvora financiranja.

Prednosti kredita HAMAG-BICRO-a

Subvencionirane kamatne stope: Jedan od najvećih benefita HAMAG-BICRO kredita je pristup povoljnijim kamatnim stopama. Tvrtke koje tek započinju često nemaju sredstava za visoke kamate koje nude banke.

Poticaji i podrška iz EU fondova: Osim što pruža povoljne kamatne stope, HAMAG-BICRO financiranje često koristi poticaje iz EU fondova. Ovo može biti ključno za tvrtke koje ciljaju na europsko tržište.

Prednosti klasičnih bankovnih kredita

Fleksibilnost: Banke, kao dugogodišnji akteri na financijskom tržištu, nude širok spektar financijskih rješenja prilagođenih potrebama različitih tvrtki. Od kratkoročnih do dugoročnih kredita, mogućnosti su gotovo neograničene.

Dostupnost dodatnih usluga: Kada se odlučite za bankovno financiranje, često možete pristupiti i drugim uslugama poput poslovnog savjetovanja, financijskog planiranja i upravljanja rizikom.

Statistika donošenja odluke

Prema nedavnom istraživanju, 60% novih hrvatskih tvrtki preferira HAMAG-BICRO kredite zbog povoljnijih uvjeta, dok se preostalih 40% odlučuje za klasične bankovne kredite zbog njihove fleksibilnosti i reputacije. (Izvor: Istraživanje tržišta Hrvatske, 2023)

Kako odabrati najbolje financiranje za vašu tvrtku?

Važno je razmotriti financijske potrebe vaše tvrtke, dugoročne ciljeve i trenutnu tržišnu situaciju. Ako tek započinjete i imate ograničena sredstva, HAMAG-BICRO financiranje može biti idealno rješenje. S druge strane, stabilnija poduzeća s jasno definiranim planovima možda će preferirati bankovne kredite zbog veće fleksibilnosti.

Odabir između kredita HAMAG-BICRO-a und klasičnih bankovnih kredita nije jednostavan. Važno je pažljivo razmotriti sve opcije, konzultirati se s financijskim stručnjacima i uzeti u obzir specifične potrebe i ciljeve vaše tvrtke.

Related Posts

x

eine Anfrage senden